Bramborové šišky I
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- vejce 1 kus
- máslo 40 gramů (změklé)
- máslo 30 gramů (na omaštění)
- sůl
- mouka (na vál)
Na posypání a přelití:
- ovesné vločky 150 gramů
- máslo 30 gramů (na opražení vloček)
- med 2 lžíce (tekutý)
- melasa 2 lžíce
- cukr moučkový (podle chuti)
Postup přípravy
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme 30 g másla, přisypeme ovesné vločky a za stálého míchání je pozvolna opražíme dozlatova. Nasypeme je do misky a necháme vychladnout.
Do mísy nastrouháme uvařené a vychladlé brambory, přidáme mouku, vejce, změklé máslo a špetku soli a krátce promícháme, až vznikne hladké těsto. Na pomoučeném válu z něj utvoříme váleček, který nakrájíme na krátké špalíky, které rozválíme rukama na šišky a naskládáme je na pomoučený tác nebo prkénko. Šišky vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme asi 6 - 7 minut. Pokud nemáme dostatečně velký hrnec, uvaříme šišky raději ve dvou várkách.
Uvařené šišky vyjmeme děrovanou naběračkou nebo sítem, necháme je odkapat, nasypeme je do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Šišky ihned rozdělíme na talíře, posypeme je opraženými vločkami, pokapeme medem smíchaným s melasou, posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Šišky můžete podávat i stejně, jako škubánky – posypané mletým mákem s cukrem a přelité máslem.
Načítám komentáře...