Bramborové taštičky s ořechy
Seznam surovin
- čokoláda bílá 50 gramů (strouhaná)
- sůl
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná hrubá 130 gramů
- brambory 390 gramů (vařené ve slupce)
- cukr krupice 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- strouhanka 60 gramů
- cukr moučkový (na ozdobu)
Na náplň:
- ořechy vlašské 80 gramů
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)
- rozinky 2 lžíce
- perník 2 lžíce (na vaření, strouhaný)
- švestková povidla 6 lžic
- fíky 2 kusy (sušené)
- meruňky 2 kusy (sušené)
Na omáčku:
- sůl
- mléko 4 decilitry
- žloutek 2 kusy
- pudinkový prášek kakaový 1/2 balíčku
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
Povidla smícháme s rumem, perníkem, nadrobno nakrájeným sušeným ovocem a nadrcenými ořechy. 2/3 mléka přivedeme k varu. Zbylé mléko rozšleháme s pudinkovým práškem, cukrem, žloutky a solí, zavaříme do vroucího mléka a vaříme 10 minut.
Brambory nastrouháme najemno, prosypeme moukou a zlehka promícháme prsty. Do středu vklepneme vejce a osolíme. Ze směsi připravíme rychle těsto (při dlouhém zpracování začne řídnout). Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm, nakrájíme na čtverce 7x7 cm a na střed každého dáme ochucená povidla. Přehneme na polovinu do tvaru trojúhelníku a kraje pevně přimáčkneme prsty. Naplněné taštičky vložíme do vroucí osolené vody, asi po minutě je opatrně nadzvedneme ode dna a vaříme ještě 5 minut.
Strouhanku zvolna pražíme na másle, a když začne zlátnout, přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotové taštičky vyjmeme, necháme odkapat na sítu, rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou, posypeme opraženou strouhankou, strouhanou bílou čokoládou a podle chuti pocukrujeme.
Ingredience uvedeny na 12 taštiček.
Načítám komentáře...