Noky se sušeným ovocem
Seznam surovin
- bramborové noky 500 gramů (polotovar)
- ovoce sušené (100 g fíků, 100 g meruněk, 90 g datlí, 90 g švestek)
- cukr 80 gramů
- rum 2 lžíce
- hřebíček 5 kusů
- citronová kůra (ze 1/4 citronu)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- ořechy vlašské 100 gramů (nasekaná a opečené na másle)
Na kokosovou omáčku:
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 3 kusy
- kokosové mléko 1 decilitr
- cukr 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce (maizena)
- kardamom 4 kusy
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V kastrolu svaříme asi 5 dl vody s cukrem, citronovou kůrou a hřebíčkem. Přidáme nahrubo překrájené fíky s meruňkami a vaříme zvolna asi 20 minut. Pak přidáme nakrájené švestky s datlemi a vaříme, dokud ovoce nezměkne (nenecháme ho ale rozvařit). Na závěr ovoce dochutíme rumem a skořicí.
Noky uvaříme podle návodu, scedíme a přimícháme do kastrolu s ovocem. Rozdělíme je na talíře, posypeme je opečenými ořechy a doplníme kokosovou omáčkou.
Kokosová omáčka: Kokosové mléko a 1,25 dl obyčejného mléka se špetkou soli a celým kardamomem přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme zvolna asi 15 minut. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky s maizenou, směs přimícháme do mléčné směsi a mícháme do zhoustnutí. Na závěr přimícháme cukr a omáčku odstavíme z ohně.
Načítám komentáře...