Petrželové škubánky
Seznam surovin
- petržel kořenová 600 gramů
- brambory 500 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- sůl
- máslo 100 gramů (nebo sádlo)
- mák 60 gramů (mletý, na posypání)
- cukr 2 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
Petržel oloupeme, nakrájíme na špalíky a vložíme je do vroucí lehce osolené vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na šestinky. Když je petržel poloměkká, přidáme k ní brambory, dolijeme vodu tak, aby sahala asi 2 cm nad brambory a vše uvaříme doměkka. Pak slijeme vodu
tak, aby petržel s brambory zůstaly asi z poloviny zalité.
Na brambory s petrželí nasypeme mouku, druhou stranou vařečky pak zeleninu až ke dnu propíchneme a přiklopíme poklicí. Hrnec postavíme na sporák s mírnou teplotou a brambory s petrželí
necháme společně asi 15 minut zapařit.
Nakonec zeleninu rozšťoucháme dohladka a lžící namočenou v rozpuštěném másle nebo sádle z ní vykrajujeme škubánky. Rozdělíme je na talíře, posypeme mákem a cukrem a podle chuti ještě omastíme zbylým máslem nebo sádlem.
Načítám komentáře...