Plněné bramborové taštičky
Seznam surovin
- brambory 800 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- krupice 2 lžíce
- vejce 1 kus
- sůl
- mouka (na vál)
Na náplň a omáčku:
- džem rybízový 150 gramů (z černého rybízu)
- mléko 6 decilitrů
- cukr 70 gramů
- vejce 1 kus
- pudinkový prášek 1 balíček (s mandlovou příchutí)
- mandle 50 gramů (plátky, opražené)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Pudinkový prášek se žloutkem rozmícháme ve třetině mléka. Zbylé dvě třetiny mléka nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek, za stálého míchání povaříme do zhoustnutí a stáhneme z ohně. Z bílku a špetky soli ušleháme hustý sníh, přidáme k němu dvě třetiny cukru a vyšleháme dotuha. Takto připravený sníh vmícháme do připravené prochladlé pudinkové omáčky.
Zbylý cukr nasypeme na pánvičku a za stálého míchání ho necháme rozpustit a zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Opatrně přilijeme sklenku vody, promícháme a povaříme, až vznikne hladký karamel.
Do mísy nastrouháme uvařené vychladlé brambory, přidáme mouku, krupici, vejce a špetku soli a opatrně krátce promícháme. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a nakrájíme ho na čtverce. Do středu každého dáme lžičku džemu, čtverce uhlopříčně přeložíme na poloviny, okraje těsta k sobě opatrně přimáčkneme a taštičky skládáme na pomoučený tác.
Naplněné taštičky vložíme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou, opatrně je vařečkou odlepíme ode dna a vaříme zvolna 5 - 6 minut. Uvařené taštičky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, doplníme karamelem a opraženými plátky mandlí a podáváme.
Načítám komentáře...