Skořicové nočky v povidlové omáčce
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce (na vál, orientační množství)
- mandlové lupínky 60 gramů (nasucho opražené, na posypání)
Na těsto:
- brambory 800 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- krupice 150 gramů (pšeničná)
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- cukr 3 lžičky
- skořice 2 lžičky (mletá)
- sůl 2 špetky (orientační množství)
Na omáčku:
Postup přípravy
Oloupané brambory propasírujeme nebo jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehané vejce se žloutkem, máslo, sůl, cukr, skořici a prosátou mouku a promícháme. Na válu těsto rozdělíme na stejné díly, které rozválíme na válečky. Z nich odkrajujeme stejně malé kousky. Tvarujeme kuličky, které zavaříme do vroucí osolené vody.
Vařečkou knedlíčky opatrně nadzdvihneme ode dna. Vaříme je asi 5 minut, dokud nevyplavou. Vyjmeme je cedníkem, necháme odkapat a uchováváme v teple.
Povidla promícháme s vodou a perníkem. Přisypeme sušené ovoce a hřebíček, osladíme, mírně osolíme a vaříme na mírném ohni 10 minut. Přilijeme smetanu a prošleháme. Nočky přelijeme omáčkou a sypeme mandlemi.
Poznámka k receptu
Na vaření brambor ve slupce vybírejte stejně veliké kusy. Budete mít jistotu, že se všechny uvaří rovnoměrně.
Načítám komentáře...