Škubánky s mákem
Seznam surovin
- brambory 1,2 kilogramu
- mouka pšeničná hrubá 180 gramů (nebo i trochu více)
- mák 80 gramů (mletý)
- cukr moučkový 60 gramů
- sůl
- máslo (nebo sádlo, na namáčení lžíce a na pokapání)
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme, překrájíme je podle velikosti na čtvrtky nebo ještě menší kousky, vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, kterou osolíme, a brambory uvaříme doměkka.
Uvařené brambory scedíme tak, aby v hrnci zůstala asi polovina vody, a zasypeme je moukou. Opačným koncem vařečky uděláme do brambor několik děr až ke dnu, hrnec přiklopíme a brambory necháme asi 15 minut stát, aby se mouka propařila.
Po patnácti minutách vodu z brambor opatrně scedíme a brambory i s moukou nejprve ručně rozmačkáme šťouchadlem a pak je ještě důkladně vařečkou rozmícháme na hladkou hmotu.
V malém kastrůlku nebo hrnečku rozehřejeme sádlo nebo máslo. Namočíme v něm polévkovou lžíci a z připravené hmoty odkrojíme kousek těsta (škubánek), který položíme na talíř. Takto postupujeme až do vypotřebování těsta.
Teplé škubánky na talířích posypeme mletým mákem a moučkovým cukrem (buď postupně nebo mák s cukrem předem smícháme), pokapeme je rozehřátým máslem nebo sádlem a můžeme podávat. Výborným nápojem ke škubánkům je vychlazené mléko.
Poznámka k receptu
Základní pravidlo pro přípravu škubánků zní: pracujte rychle. Brambory musí po celou dobu přípravy zůstat horké.
Škubánky po vykrojení můžete ještě vylepšit tím, že je lehce opečete z obou stran na másle. Získají tak chutnou křupavou kůrčičku.
Pokud vám nechutná mák, posypte škubánky nastrouhaným tvrdým tvarohem, podobně jako knedlíky, nebo je přelijte hustou smetanou.
Škubánky lze podávat i ve slané úpravě. Jsou vynikající přelité cibulkou osmaženou na másle či sádle a s kyselými okurkami. Nebo se smetanovou omáčkou s houbami. Opečené škubánky jsou výbornou přílohou k pečenému masu, dušené zelenině nebo jako lehké a levné jídlo se zeleninovým salátem.
Načítám komentáře...