Škubánky s mákem I
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- máslo 120 gramů
- mák 100 gramů (mletý)
- sůl
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. Když jsou téměř uvařené, ale ještě tuhé, slijeme z nich tolik vody, aby zůstaly asi do jedné třetiny potopené. Pomocí vařečky je urovnáme a obráceným koncem vařečky do brambor uděláme několik děr až ke dnu. Celý povrch zasypeme moukou, hrnec přiklopíme a na mírném ohni necháme brambory asi 15 minut rozpařit.
Pak z nich opatrně scedíme přebytečnou vodu (pokud se nevyvařila) a štouchadlem vše důkladně rozmačkáme. Pracujeme rychle, aby brambory zůstaly po celou dobu horké.
Lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme z bramborové hmoty škubánky, které klademe na talíře (kdo chce, může je ještě lehce opéct z obou stran v pánvi na másle), každou porci posypeme mletým mákem a moučkovým cukrem, přelijeme zbylým rozpuštěným máslem a ihned podáváme.
Načítám komentáře...