Škubánky s mákem neboli kucmoch
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram ("staré")
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- sádlo 150 gramů (rozpuštěné)
- mák 120 gramů (mletý)
- cukr moučkový 100 gramů
- sůl 1 špetka (orientační množství)
Postup přípravy
Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme tak, aby zůstaly tuhé.
Polovinu vody z brambor slijeme a obrácenou stranou vařečky brambory mírně rozšťoucháme. Povrch poprášíme hrubou moukou. Hrnec přiklopíme poklicí a na velice mírném ohni brambory necháme asi 15 minut propařit.
Propařené brambory s moukou vymícháme šťouchadlem na jemnou pastu a lžící namáčenou v sádle vykrajujeme z pasty nočky, které rozdělíme na nahřáté talíře. Pokrm posypeme mákem promíchaným s cukrem a přelijeme zbylým sádlem.
Poznámka k receptu
Škubánky, které zbydou od oběda, si k večeři opečte na pánvi.
Načítám komentáře...