Tradiční škubánky s mákem
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- máslo 250 gramů (nebo sádlo)
- sůl 1 špetka
- mák 100 gramů (mletý)
- cukr moučkový 300 gramů
Postup přípravy
V osolené vodě vaříme oloupané a na středně velké kousky nakrájené brambory asi 15 minut do poloměkka. Brambory s částí vývaru zasypeme prosátou hrubou moukou.
Druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory a hrnec vrátíme na vařič, přiklopíme a škubánkový základ necháme 20 minut propařit. Brambory pak rozšťoucháme do hladka a propracováváme, až se přestanou lepit na vařečku.
Mezitím si rozpustíme máslo nebo sádlo. Ze směsi vykrajujeme kousky polévkovou lžicí namočenou v rozpuštěném tuku. Na talíři posypeme mákem a cukrem.
Načítám komentáře...