Tvarohovo-bramborové šišky s klevelou
Seznam surovin
- brambory 250 gramů (vařené ve slupce)
- tvaroh měkký 250 gramů
- krupice 100 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl
Na omáčku:
- švestky 300 gramů (vypeckované )
- voda 300 mililitrů (podle potřeby)
- cukr 30 gramů
- moučka škrobová 1 lžička
- šťáva citronová
Postup přípravy
Švestky nakrájejte na malé kousky nebo umelte na masovém strojku. Smíchejte je s vodou a cukrem a duste, dokud se nerozvaří. Můžete přilít podle potřeby ještě trochu vody. Rozvařené švestky zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce studené vody, 2 minuty povařte, omáčku dochuťte citronovou šťávou a máte hotovou švestkovou klevelu.
Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte k nim mouku, krupici, sůl a zapracujte tvaroh a žloutky. Pokud se těsto moc lepí, přisypte trochu mouky. Z těsta odkrajujte stejně velké kousky a pomoučenýma rukama z nich uválejte šišky. Uvařte je ve vroucí mírně osolené vodě (3 - 4 minuty).
Šišky rozdělte na porce, každou přelijte teplou klevelou, popř. trošku posypte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Na vrch můžete nasypat na másle opraženou strouhanku smíchanou se skořicovým cukrem.
Načítám komentáře...