Vařená roláda s mákem
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (škrobovitých)
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- krupice 2 lžíce
- vejce 2 kusy
- cukr moučkový 80 gramů (na posypání)
- máslo 4 lžíce (na přelití)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- švestková povidla 80 gramů
- mák 100 gramů
- perník 4 lžíce (strouhaný)
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme chvíli chladnout. Potom je oloupeme a necháme vychladnout úplně. Brambory prolisujeme, smícháme s moukou, krupicí a špetkou soli. Do důlku rozklepneme vejce, které zapracujeme do bramborové hmoty. Připravíme hladké tuhé těsto. Zdá-li se nám těsto řídké, přidáme mouku.
Připravíme si náplň. Povidla zahustíme perníkem či piškoty (v případě, že jsou hodně tuhá, je nemusíme zahušťovat.) Pomocí mouky rozválíme těsto na dva stejně velké obdélníky. Každý pečlivě potřeme připravenými povidly, opatrně, ale pevně stočíme do rolády a konce stlačíme důkladně k sobě.
Smotané rolky vložíme do vroucí, mírně osolené vody, přičemž je vařečkou nadzdvihneme ode dna. Vaříme 15 - 20 minut podle velikosti rolád a poté je velice opatrně vyjmeme. Uvařenou roládu nakrájíme ostrým nožem na plátky. Přeléváme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným s mákem.
Poznámka k receptu
Místo máku můžete použít opečenou strouhanku, kterou promíchejte s cukrem, nebo "nastrouhané" rumové perníčky.
Načítám komentáře...