VOŠOUCHY S JABLEČNÝM PYRÉ
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- mléko 125 mililitrů (vlažné)
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- vejce 2 kusy
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- máslo (přepuštěné na opečení)
- smetana zakysaná (k podávání)
Jablečné pyré:
- jablka 2 kusy
- mošt 200 mililitrů (jablečný)
- šťáva citronová 1/2 lžíce
- skořice 1/4 lžičky (mletá)
- cukr krupice (podle chuti)
Postup přípravy
1. Polovinu neoloupaných brambor uvařte v osolené vodě doměkka a pak nechte zchladnout. Droždí rozdrobte do misky, přidejte mouku a cukr a zalijte ho vlažným mlékem. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. Oloupejte uvařené i syrové brambory. Syrové brambory nastrouhejte, zbavte je přebytečné vody a přistrouhejte k nim ty uvařené. Přidejte vejce, sůl, kvásek a důkladně promíchejte. Zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
3. Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Nakrájejte je na kousky, dejte do rendlíku, podlijte moštem a přidejte skořici a citronovou šťávu. Duste je, dokud nezměknou, pak podle chuti přislaďte, je-li to třeba, a rozšťouchejte nebo rozmixujte dohladka.
4. Vykynuté bramborové těsto promíchejte. V pánvi se silným dnem rozpalte trochu přepuštěného másla a lžící na ně nanášejte těsto. Bude celkem husté, proto mu trochu pomozte a vytvarujte co nejtenčí placku. Opékejte z obou stran dozlatova a podávejte se zakysanou smetanou a jablečným pyré.
Poznámka k receptu
Vošouchy jsou varianta kynutých bramboráků. Dají se podávat nasladko s jablky, mákem či povidly nebo naslano s uzeným a zelím. Všechny varianty mají něco do sebe a nikdo neříká, že se musíte rozhodnout jen pro jednu.
Načítám komentáře...