Broskvový nákyp se skořicí
Seznam surovin
- broskve 350 gramů
- rýže 200 gramů
- mléko 1 litr
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 100 gramů
- máslo 60 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání mísy a přelití)
- smetana na šlehání (na ozdobení)
Postup přípravy
Rýži přebereme, nasypeme do vroucího mléka se špetkou soli, promícháme a vaříme, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou necháme vychladnout.
V míse utřeme změklé máslo se žloutky, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a mletou skořicí. Přidáme vychladlou rýžovou kaši a dobře promícháme. Na závěr do této směsi zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z vaječných bílků.
Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a dno poklademe vrstvou rýžové směsi. Poklademe ji vypeckovanými a nakrájenými broskvemi a zakryjeme je zbylou rýžovou směsí. Pokud nám ještě zbyly nakrájené broskve, zapícháme je do horní rýžové vrstvy. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a zapečeme asi 30 minut dozlatova.
Hotový nákyp přelijeme rozehřátým máslem, podle chuti ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Načítám komentáře...