Buchtičky se šodó I
Seznam surovin
Buchtičky:
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mléko 120 mililitrů (plnotučné)
- máslo 150 gramů (změklé)
- žloutek 3 kusy
- cukr krystal 40 gramů
- droždí 21 gramů (čerstvé)
- sůl 1 lžička
- cukr moučkový (na posypání)
Šodó:
- víno bílé 100 mililitrů
- cukr krystal 50 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- šťáva citronová (z 1 citronu)
Postup přípravy
1. Do misky nadrobte droždí a se lžičkou cukru ho utřete na pastu. Přidejte lžíci mouky, promíchejte, zalijte vlažným mlékem, poprašte špetkou mouky a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.
2. Ve velké míse vyšlehejte 50g másla s cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a promíchejte.Nnasypte do mísy mouku, promíchejte ji se lžičkou soli a přidejte kvásek. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a vypracujte těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Z těsta vytvarujte bochánek, poprašte ho moukou a přikryjte v míse utěrkou. Nechte kynout 45 minut nebo do zdvojnásobení objemu těsta.
3. Troubu předehřejte na 180°c. Pekáč nebo kulaté zapékací misky důkladně vytřete máslem, zbylé máslo rozpusťte. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vytvarujte z nich kuličky, namočte v másle a volně vedle sebe skládejte do připravené zapékací mísy. Před vložením do trouby nechte ještě chvilku dokynout. Vložte do trouby a pečte 35 minut nebo do doby, než buchtičky budou na povrchu zlatavé. ihned po vyjmutí z trouby je ještě potřete rozpuštěným máslem.
4. Než buchtičky trochu zchladnou, připravte šodó. do misky vhodné do vodní lázně nalijte víno, přidejte cukr a postavte na hrnec s vodou. míchejte, dokud se cukr ve víně nerozpustí. Přidejte vejce, žloutek a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Důkladně metličkou šlehejte do zhoustnutí. Šodó ihned nalijte do hlubokých talířů, doprostřed položte buchtičky a jemně poprašte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Zapomeňte na buchtičky s řídkým vanilkovým krémem, které znáte ze školních jídelen. Vinné šodó, ač neobsahuje smetanu, má tak sametovou konzistenci, že byste se v něm nejradši utopili.
Načítám komentáře...