Crêpes Suzette I
Seznam surovin
Palačinky:
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 1/4 lžičky
- vejce 1 kus
- mléko 150 mililitrů
- máslo 15 gramů (rozpuštěné)
Karamelová omáčka:
- cukr krupice 1 lžíce
- šťáva pomerančová (ze 2 pomerančů)
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče)
- šťáva limetková (z 1/2 limetky)
- máslo 2 lžíce
- likér pomerančový 20 mililitrů
- ořechy 100 gramů (nahrubo nasekané)
- pálenka 50 mililitrů (třtinový rum, koňak)
Postup přípravy
1. krok: Do prosáté mouky se solí a cukrem vyklepněte vajíčko a vlijte asi polovinu mléka. Rozmíchejte, aby vznikla hmota, ve které nejsou žmolky. Postupně přilévejte zbylé mléko, až vznikne středně husté těstíčko. Vlijte do něj rozpuštěné vlahé máslo a nechte ho aspoň 10 minut odpočinout, aby v mouce obsažený lepek mohl nastartovat své pojivé funkce. Na pánvi jen lehce vytřené tukem pak smažte co nejtenčí palačinky (říká se, že se přes ně mají dát přečíst noviny).
2. krok: Na pánvi pozvolna zahřívejte (bez míchání) cukr, až vznikne krásně zlatavý karamel, barvou podobný lesnímu medu.
3. krok: Do karamelu postupně vmíchejte na dílky pokrájené studené máslo.
4. krok: Přilijte čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů a limety a na tenké nudličky pokrájenou pomerančovou kůru. Přiveďte k varu a za stálého promíchávání nechte rozpustit karamelový škraloup. Tekutinu pak nechte odpařit na hustý sirup.
5. krok: Dochuťte pomerančovým likérem (nejlépe pravým Cointreau).
6. krok: V tomto lahodném, lehce alkoholickém koktejlu důkladně „vymáchejte” palačinku a pak ji posypte nahrubo nasekanými ořechy.
7. krok: Zabalte ji do šátečku (na čtvrtinu) a dejte na jednu stranu pánve.
8. krok: Postup zopakujte, až jsou takto připravené všechny palačinky. Zalijte je pálenkou, nechte ji chvíli prohřát a zapalte. Alkohol vyhoří a příjemná chuť zůstane. Kouzlo Crêpes Suzette totiž tkví právě v této efektní prezentaci, kterou ale při pečlivém postupu zvládnete stejně dobře jako zdejší chef a majitel Michal Nikodem.
Poznámka k receptu
Klasický francouzský dezert Crêpes Suzette je známý už více než stovku let a jeho efektním servírováním přímo před hosty bývá zakončena nejedna slavnostní večeře v restauraci. Přitom podobně jako jiné receptury vznikly i tyto legendární palačinky nedopatřením. My jsme luxusní zážitek zaznamenali v restauraci Ola Kala Bistro v pražské Korunní ulici krok po kroku.
Načítám komentáře...