Desetiminutové noky podle Zory Jandové
Seznam surovin
- vejce 1 kus
- jogurt bílý 1 kus
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá 4 lžíce
- ovoce (mražené, nebo čerstvé - jahody, maliny, borůvky)
- smetana na šlehání 1 kelímek (nemusí být)
Postup přípravy
V hrnci dáme vařit vodu. Do mísy vyklepneme vajíčko, přidáme jeden bílý jogurt, špetičku soli a zasypeme polohrubou moukou tak, aby vzniklo husté kapání, které stahujeme z polévkové lžíce do vroucí vody.
Odlepíme ode dna, a když noky za chviličku vyplavou, nabíráme je děravou naběračkou a dáme do misky.
Mezitím si v kastrůlku rozehřejeme mražené ovoce (jahody, maliny, borůvky), které rozčvachtáme s trochou vody a s vanilkovým cukrem. Pozor, aby se ovoce nezačalo vařit. Lepší je pochopitelně ovoce
čerstvé.
Ovocnou směsí přelijeme noky, které se tím zchladí, takže se dá jídlo okamžitě konzumovat.
Přidá-li se do mouky nastrouhaný tvrdý sýr, sušený česnek, nasekané kopřivy nebo pórek vzniknou slané noky. Ty stačí posypat pažitkou nebo petrželkou. Sýr uvnitř lze vynechat a naopak je dobré jím jídlo posypat. Můžete během chvíle udělat v rámci jedné večeře a v jedné vodě variantu na sladko i na slano, ale kvůli soli v tomto pořadí, jak kdo má chuť.
Děti můžou pomáhat, zvládnou to i úplní (dospělí) začátečníci, jen je potřeba hlídat cákající vařící vodu.
Načítám komentáře...