Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Seznam surovin
- droždí 25 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- mléko 200 mililitrů (vlažné)
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (i na posypání válu)
- sůl 1 špetka
- vejce 2 kusy
- olej 100 mililitrů
- máslo (rozpuštěné, na vymazání plechu a potření buchtiček)
Na krém:
- pudinkový prášek vanilkový
- mléko 1 litr
- rum 2 lžíce
- cukr krupice 150 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
Postup přípravy
Nejdříve zaděláme těsto. Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmícháme v misce a necháme v teple vzejít. Zbylou prosátou mouku smícháme se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidáme zbývající mléko a vypracujeme těsto, které necháme asi 45 minut vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na čtyři části a rozválíme je na válečky. Ty nakrájíme na malé kousky, vytvarujeme z nich kuličky a naskládáme je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku předtím důkladně potřete ze stran rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v teple asi 30 minut vykynout, pak je vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.
Mezitím připravíme krém. Část mléka dáme vařit, ve zbytku mléka (1,5 dl) rozšleháme pudinkový prášek, cukr a rum. Přilijeme ho k mléku na plotně a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.
Poznámka k receptu
Uvařili jste omáčku moc brzy a nechcete, aby se vám na ní udělal klasický pudinkový škraloup? Zatímco se v troubě dopékají dukátové buchtičky, přetáhněte hrnec s vanilkovou omáčkou potravinovou fólií nebo alobalem. Omáčka tak zůstane krásně jemná a nebude se srážet.
Načítám komentáře...