Keltýš
Seznam surovin
- pšenice zelená 200 gramů (naklíčená)
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- ořechy pekanové 1 hrst (+ pár na ozdobu)
- cukr třtinový 1 lžíce
Postup přípravy
1. Naklíčenou pšenici zalijte 400 ml vody a nechte asi 1 hodinu odležet. Pak ji rozmixujte, získáte tak bílou tekutinu podobnou mléku. Přeceďte ji přes jemné síto, slupky vyhoďte. Do tekutiny metličkou vmíchejte mouku, vznikne řidší těsto podobné tomu na palačinky. Vmíchejte do něj nasekané ořechy a rozdělte do zapékacích misek. Pečte na 150 °C asi 20 minut.
2. V polovině pečení keltýše posypte třtinovým cukrem promíchaným se zbytkem nasekaných ořechů a dopečte. Hotové keltýše mají zlatavou krustu, pod ní však zůstávají měkké a vláčné. Jezte je vychlazené, během chladnutí také ztuhnou.
Poznámka k receptu
Tradiční postní jídlo má kořeny v Maďarsku a na Slovensku. Je sladké i bez cukru, může za to naklíčená pšenice. My jsme je vylepšili nasekanými ořechy, přidat ale můžete i nastrouhané jablko nebo rozinky.
Načítám komentáře...