Blbouny s povidly
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- švestková povidla 120 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 1 kus
- droždí 10 gramů
- cukr 1 lžička
- máslo 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- pistácie 2 lžíce (mleté, na posypání)
- cukr 1 lžíce (na posypání)
Na omáčku:
- mléko 5 decilitrů
- pudinkový prášek vanilkový 20 gramů
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme těsto. Polovinu mléka lehce ohřejeme, přimícháme do něj cukr a droždí a necháme droždí rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné droždí, zbylé mléko smíchané se žloutkem a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout.
Pak z něj utvoříme váleček, nakrájíme ho na kousky velké asi jako střední jablko a lehce je na pomočeném válu rozválíme. Na každý dáme trochu povidel, těsto stočíme do bochánků, zakulatíme je a necháme pod utěrkou znovu vykynout.
Mezitím smícháme pudinkový prášek s mlékem a cukrem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu, hrnec zakryjeme řídkým plátnem a ovážeme ho tak, aby bylo nad vodou dostatečně prověšené. Jakmile se voda vaří, klademe na plátno vykynuté knedlíky v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby mohly nabývat. Přiklopíme je poklicí a vaříme v páře 8 - 10 minut. Hotové knedlíky ihned propícháme vidličkou, rozdělíme je na talíře, doplníme omáčkou a posypeme pistáciemi s cukrem.
Načítám komentáře...