Blumové knedlíky
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (vařených oloupaných )
- máslo 150 gramů (na přelití)
- mouka pšeničná hrubá 140 gramů
- krupice 60 gramů
- mák 5 lžic (mletý, na ozdobu)
- cukr moučkový 5 lžic (na ozdobu)
- vejce 1 kus
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na posypání válu)
- blumy 600 gramů (nebo švestky, vypeckované)
Postup přípravy
Den předem uvařené brambory najemno nastrouháme. Přidáme mouku smíchanou s krupicí, vejce a špetku soli a krátce zpracujeme na tuhé těsto.
Z těsta vytvoříme dva válečky, které rozkrájíme na stejně velké kousky. Do středu každého dáme švestku. Dlaněmi zakulatíme, knedlíky zavaříme do vroucí osolené vody a vařečkou je ihned opatrně nadzdvihneme ode dna. Zvolna vaříme 7 - 8 minut.
Cukr promícháme s mákem, máslo rozehřejeme. Uvařené odkapané knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme je máslem a posypeme makovou směsí.
Poznámka k receptu
Místo másla a makové směsi můžete knedlíky přelévat zakysanou smetanou prošlehanou s cukrem a sypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Načítám komentáře...