Borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta
Seznam surovin
- borůvky 450 gramů
- mouka pšeničná hrubá 350 gramů
- mléko 3 decilitry
- vejce 1 kus (větší, nebo 2 menší)
- máslo 40 gramů
- sůl
- mouka (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na ozdobení:
- smetana zakysaná 400 gramů
- cukr vanilkový 2 balení
- pudinkový prášek vanilkový 2 lžičky
- skořice 1 špetka (mletá)
Postup přípravy
Do kastrolu dáme vařit mléko, přidáme špetku soli, máslo a přivedeme k varu. Přisypeme mouku a důkladně mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Za stálého míchání dále vaříme (odpalujeme), až je těsto bílé a nelepí se na dno ani stěny. Připravenou hmotu přeložíme do mísy a necháme za občasného promíchání téměř vychladnout. Pak do ní přidáme vejce a důkladně je zapracujeme. Vzniklé těsto by nemělo být příliš řídké.
Připravené hladké těsto přeložíme na vál poprášený moukou a rozválíme ho na plát. Nakrájíme ho rádýlkem nebo ostrým nožem na stejně velké čtverečky. Do středu každého dáme malou hromádku borůvek (zbylé borůvky si necháme na omáčku). Protilehlé rohy těsta spojíme nad náplní a v dlaních těsto zakulatíme do knedlíků. Vhodíme je do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou, opatrně promícháme a vaříme asi 6 – 7 minut.
Zbylé borůvky nasypeme do kastrůlku, podlijeme je trochou vody a dáme vařit. Pudinkový prášek rozmícháme v trošce studené vody, vmícháme do rozvařených borůvek, krátce povaříme do zhoustnutí a omáčku dochutíme vanilinovým cukrem a skořicí.
Uvařené knedlíky vyjmeme z vody děrovanou naběračkou, rozdělíme je na talíře, přelijeme je zakysanou smetanou a teplou borůvkovou omáčkou, posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme. Knedlíky jsou výborné i bez omáčky, posypané strouhaným tvrdým tvarohem, opraženými mandlovými lupínky a cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Poznámka k receptu
Naplněné knedlíky můžete zamrazit. Před podáváním je pak zmrzlé vhoďte do vroucí vody a vařte 10 – 15 minut.
Načítám komentáře...