Jahodové knedlíky babičky Aničky I
Seznam surovin
Na knedlíky:
- dětská krupice 300 gramů
- cukr krystal 2 lžičky
- droždí 10 gramů
- mléko 125 mililitrů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- máslo 20 gramů
- jahody 18 kusů
K podávání:
- tvaroh měkký 250 gramů
- cukr krystal
- máslo (rozpuštěné)
Postup přípravy
1. Do mísy nasypte krupičku, udělejte v ní důlek, přidejte cukr, rozdrobte droždí a zalijte vlažným mlékem. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pak přidejte vejce, sůl, rozpuštěné máslo a vypracujte jemné, hladké těsto. Vytvarujte bochánek a v míse přikryté čistou utěrkou nechte těsto 30 minut kynout.
2. Těsto rozdělte na dva díly, z každého vyválejte váleček, z válečků pak nakrájejte 9 stejných kousků těsta. Kousky těsta vytvarujte na placky, do každé pečlivě zabalte celou jahodu. Hotové knedlíky přikryjte na pracovní desce utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
3. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě přesně 7 minut. Po vytažení je nemusíte propichovat, takže veškerá šťáva zůstane uvnitř. Podávejte s tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.
Poznámka k receptu
Tenká vrstva nadýchaného těsta objímá nejsladší červnové jahody. Takhle nějak vypadá vzpomínka na začátek léta u babičky.
18 knedlíků
Načítám komentáře...