Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta
Seznam surovin
- jahody 400 gramů
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- mléko 2 decilitry
- vejce 1 kus
- tuk 25 gramů
- sůl
- mouka (na vál)
Na posypání a přelití:
- tvaroh tvrdý 100 gramů
- máslo 80 gramů
- cukr moučkový
Postup přípravy
V kastrolu přivedeme k varu mléko, přidáme tuk a necháme ho rozpustit. Za stálého míchání přisypáváme mouku a stále mícháme na mírném ohni, až se utvoří hrouda, která se nelepí na vařečku ani stěny. Kastrol odstavíme z ohně a hmotu necháme prochladnout. Pak do ještě vlažné hmoty vmícháme vejce a špetku soli a vypracujeme hladké tuhé těsto.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který rozdělíme na čtverce o velikosti asi 5 x 5 cm. Do středu každého položíme omytou a odkapanou jahodu, těsto dobře uzavřeme a zakulatíme. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 8 minut (asi po dvou minutách knedlíky lehce promícháme, aby se odlepily ode dna).
Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme je odkapat a rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme.
Načítám komentáře...