Jahodové kynuté knedlíky
Seznam surovin
- jahody 12 kusů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 50 gramů (rozpuštěné)
- mléko 1,1 decilitru (vlažné)
- žloutek 1 kus
- droždí 12 gramů
- cukr 1 lžíce
- sůl
- mouka (na vál)
Na přelití a posypání:
- strouhanka 120 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka, mísu zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylou mouku promíchanou se špetkou soli, žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujeme hladké těsto. Opět ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (asi 30 minut).
Jahody opláchneme studenou vodou, zbavíme stopek a necháme odkapat.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm a nakrájíme ho na 12 stejných čtverců. Do středu každého položíme jahodu, těstem ji důkladně obalíme a zakulatíme. Knedlíky narovnáme na pomoučené prkénko, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Strouhanku opatrně opražíme na polovině másla za stálého míchání dozlatova.
Vykynuté knedlíky vložíme do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a zvolna vaříme asi 6 minut s částečně odkrytou poklicí. Pak knedlíky opatrně obrátíme a dovaříme ještě 4 minuty.
Hotové knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí nebo tenkou vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme strouhankou, pokapeme máslem, pocukrujeme a podáváme.
Načítám komentáře...