Jogurtové knedlíky s Jahodovým žahourem
Seznam surovin
- rohlík 1 kus
- jogurt bílý 200 gramů
- vejce 2 kusy
- máslo 40 gramů
- dětská krupice 150 gramů
- tvaroh měkký 150 gramů
Žahour:
- jahody 400 gramů
- máslo 1 lžíce
- smetana 2 lžíce
- cukr moučkový 2 lžíce (+ na posypání)
- skořice 1/2 lžičky
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- voda 100 mililitrů
- máta (čerstvá)
Postup přípravy
1. rohlík nakrájejte na malé kostky, dejte do větší mísy a zalijte jogurtem. vejce rozklepněte a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s polovinou másla a tvarohem.
2. přidejte rohlík s jogurtem, krupičkou a sníh. vypracujte měkké těsto, ze kterého namočenou lžící tvarujte menší knedlíčky – asi 24 kusů.
3. nechte je alespoň 20 minut odpočinout. poté je v mírně osolené vodě vařte asi 6 minut. po uvaření ihned přelijte zbylým rozpuštěným máslem.
4. polovinu jahod povařte v 50ml vody s cukrem. Když změknou, slijte přebytečnou vodu, rozmačkejte je a přidejte máslo, smetanu, skořici, škrob a promíchejte. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky a přidejte do hrnce. pokud se vám bude zdát žahour hustý, zřeďte ho trochou vody a nechte ještě krátce povařit.
5. na talíři posypte cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
Poznámka k receptu
Ne vždycky je jídlo dokonale barevné a lákavé. nedejte ale na první pohled. až ochutnáte, pochopíte, že smetana v jahodovém žahouru má rozhodně své místo.
Načítám komentáře...