Kynuté knedlíky s borůvkami
Seznam surovin
- borůvky 400 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mléko 2 decilitry
- žloutek 1 kus
- čokoláda bílá 50 gramů (nastrouhaná)
- cukr 10 gramů
- droždí 10 gramů
- máslo 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
Na posypání a přelití:
- tvaroh tvrdý 150 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr 2 lžíce (nebo i více)
- mandlové lupínky 30 gramů (opražené)
Postup přípravy
Droždí a cukr rozmícháme v polovině lehce ohřátého mléka a necháme droždí rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, přilijeme rozpuštěné droždí, zbylé mléko smíchané se žloutkem a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Pak z těsta na pomoučeném válu utvoříme váleček, nakrájíme ho na díly velké asi jako střední jablko, každý rozválíme a poklademe hromádkou borůvek smíchaných s bílou čokoládou. Těsto opatrně kolem náplně zabalíme, knedlíky v dlaních zakulatíme a necháme znovu pod utěrkou vykynout.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji, vložíme do ní vykynuté knedlíky, opatrně je promícháme a vaříme asi 6 - 8 minut. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, ihned je propícháme vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným tvarohem, praženými mandlemi a cukrem, pokapeme máslem a podáváme.
Načítám komentáře...