Kynuté knedlíky se švestkami a omáčkou
Seznam surovin
- citronová kůra 1 lžička
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na posypání válu)
- cukr moučkový (na ozdobu)
- mouka pšeničná hrubá 530 gramů
- máta (případ. meduňka, na ozdobu)
- mléko 2,5 decilitru
- švestky 16 kusů
- vejce 2 kusy
- cukr 60 gramů (pískový)
- droždí 10 gramů (čerstvé)
- žloutek 1 kus
- máslo 100 gramů
Na omáčku:
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balíčku
- žloutek 1 kus
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)
- mléko 4 decilitry
- tyčinka Kofila 1 kus
Na přelití:
- cukr 2 lžíce
- ořechy vlašské 80 gramů
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
Část vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, 2 lžícemi cukru a 5 lžícemi mouky. Připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli a zbylým cukrem, přidáme citronovou kůru, vzešlý kvásek a vše zalijeme zbylým vlažným mlékem rozšlehaným s vejci a žloutkem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto a nakonec do něj zapracujeme rozpuštěné máslo. Zakryjeme je utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.
Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 16 stejně velkých kousků, rozmáčkneme je na placky, na střed každé dáme půlku švestky a zabalíme do tvaru knedlíčku. Každý knedlíček dáme na čtvereček papíru na pečení, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 15 minut. Do pařáku nebo kastrolu s napařovací vložkou nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a knedlíky vždy asi po pěti vaříme v pařáku 10 minut. Hotové propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
V rendlíku přivedeme k varu polovinu mléka na omáčku, přidáme rozlámanou kofilu, rum a necháme rozvařit. Ve zbylém mléce rozšleháme pudink se žloutkem, vlijeme do rozvařené čokolády a mícháme do zhoustnutí.
Ořechy nasekáme nahrubo a na pánvi s máslem je opražíme dozlatova. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, odstavíme, necháme vychladnout a nadrtíme na menší kusy.
Knedlíky rozdělíme do talířů, přelijeme omáčkou, posypeme praženými ořechy a nakonec moučkovým cukrem. Ozdobíme lístky máty nebo meduňky.
Poznámka k receptu
Nechte knedlíky kynout na papírech, bude se vám s nimi lépe manipulovat.
Načítám komentáře...