Kynuté knedlíky se švestkami a omáčkou

Seznam surovin

Na omáčku:

Na přelití:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Část vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, 2 lžícemi cukru a 5 lžícemi mouky. Připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli a zbylým cukrem, přidáme citronovou kůru, vzešlý kvásek a vše zalijeme zbylým vlažným mlékem rozšlehaným s vejci a žloutkem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto a nakonec do něj zapracujeme rozpuštěné máslo. Zakryjeme je utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.

Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 16 stejně velkých kousků, rozmáčkneme je na placky, na střed každé dáme půlku švestky a zabalíme do tvaru knedlíčku. Každý knedlíček dáme na čtvereček papíru na pečení, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 15 minut. Do pařáku nebo kastrolu s napařovací vložkou nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a knedlíky vždy asi po pěti vaříme v pařáku 10 minut. Hotové propícháme vidličkou, aby se nesrazily.

V rendlíku přivedeme k varu polovinu mléka na omáčku, přidáme rozlámanou kofilu, rum a necháme rozvařit. Ve zbylém mléce rozšleháme pudink se žloutkem, vlijeme do rozvařené čokolády a mícháme do zhoustnutí.

Ořechy nasekáme nahrubo a na pánvi s máslem je opražíme dozlatova. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, odstavíme, necháme vychladnout a nadrtíme na menší kusy.

Knedlíky rozdělíme do talířů, přelijeme omáčkou, posypeme praženými ořechy a nakonec moučkovým cukrem. Ozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Poznámka k receptu

Nechte knedlíky kynout na papírech, bude se vám s nimi lépe manipulovat.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...