kynuté meruňkové knedlíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce (+ na pomoučení válu)
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- mléko 250 mililitrů
- cukr krystal 1 lžička
- vejce 1 kus
- meruňky 400 gramů
- smetana na šlehání 200 gramů
- ořechy pekanové 150 gramů
- cukr moučkový 2 lžíce
Postup přípravy
1. udělejte kvásek: mléko vlijte do hrnce a zlehka ohřejte, přidejte cukr, rozdrobte droždí a posypte trochou hladké mouky.
2. mouku, sůl a vejce smíchejte s kváskem a vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
3. Z hotového těsta vyválejte placku asi 0,5cm tenkou a nakrájejte ji na čtverečky podle velikosti meruněk. do každého čtverce zabalte meruňku. nejdřív k sobě slepte konce a poté vyválejte dlaněmi.
4. Knedlíky vařte ve vroucí vodě pod pokličkou asi 5 minut. pak odklopte pokličku, knedlíky promíchejte a vařte další 3 minuty odkryté.po vyndání je propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
5. smetanu ušlehejte, aby byla lehce tekutá. nalijte ji na porci knedlíků a posypte cukrem a nasekanými ořechy.
Poznámka k receptu
Klasika, která patří k létu, co svět světem stojí. tentokrát ovšem získají meruňky ve spojení se smetanou a s ořechy moderní šmrnc. nebojte se experimentovat, úspěch je stoprocentně zaručen.
KYNUTÍ 2 hodiny
Načítám komentáře...