Makové bramborové knedlíky
Seznam surovin
- brambory 800 gramů (vařené, studené)
- mouka pšeničná hrubá 200 gramů
- krupice 100 gramů
- vejce 1 kus
- ocet 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl
- mouka (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
- máslo (rozpuštěné, na přelití)
Na náplň:
Na omáčku:
- marmeláda 300 gramů (rybízová)
- víno červené 1 decilitr
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Do kastrůlku nasypeme mák s cukrem a skořicí, přilijeme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme, až vznikne kaše, která nestéká z vařečky a tvoří špičky. Necháme ji vychladnout.
Předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme špetku soli prosátou mouku a krupici, cukr, ocet a rozšlehané vejce a vypracujeme hladké těsto. Ihned ho přeložíme na pomoučený vál (pracujeme rychle, protože těsto stáním řídne), rozválíme na plát a nakrájíme ho rádýlkem na čtverečky. Na každý dáme lžičku náplně, těsto opatrně zabalíme a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vložíme do hrnce s vroucí lehce osolenou vodou a vaříme 7 – 9 minut (podle velikosti).
Mezitím zahřejeme marmeládu, zředíme ji červeným vínem a dobře rozmícháme. Omáčku nalijeme do středu talířů, položíme na ni uvařené a odkapané knedlíky a posypeme je buď zbylou makovou náplní nebo je pocukrujeme a omastíme máslem.
Načítám komentáře...