Meruňkové knedlíky se strouhankou
Seznam surovin
- brambory 700 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- vejce 1 kus
- sůl
- mouka (na vál)
Na náplň, posypání a přelití:
- meruňky 800 gramů
- máslo 150 gramů
- čokoláda bílá 80 gramů
- strouhanka 60 gramů (hrubá)
- cukr moučkový
Postup přípravy
Do mísy nastrouháme uvařené a vychladlé brambory, přidáme polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Vypracujeme rychle hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm.
Meruňky opláchneme, necháme odkapat, rozpůlíme je, zbavíme pecek a do každé půlky meruňky vložíme kousek bílé čokolády.
Plát těsta nakrájíme na čtverce, do středu každého položíme půlku meruňky s čokoládou a těsto opatrně zabalíme a zakulatíme v dlaních. Naplněné knedlíky vkládáme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou, opatrně je vařečkou odlepíme ode dna a vaříme zvolna 7 - 8 minut.
V pánvičce rozehřejeme polovinu másla (75 g), přisypeme strouhanku a za stálého míchání ji pomalu opražíme. Dáváme přitom pozor, aby se nepřipálila. Když začne zlátnout, přimícháme lžíci moučkového cukru, krátce promícháme a stáhneme z ohně.
Uvařené knedlíky vyjmeme z vody děrovanou naběračkou nebo sítem a necháme je odkapat. Ihned je rozdělíme na talíře, posypeme opraženou strouhankou, přelijeme zbylým rozpuštěným máslem a podle chuti posypeme moučkovým cukrem. Podáváme ihned.
Poznámka k receptu
Na přípravu bramborového těsta na knedlíky jsou nejlepší staré brambory, které již obsahují dostatek škrobu. Vyberte ty, které jsou moučné a rozsýpavé (v obchodech jsou označené jako varný typ C).
Načítám komentáře...