Meruňkové knedlíky se žloutkovo-kávovou omáčkou
Seznam surovin
- meruňky 8 kusů
- tvaroh měkký 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- vejce 1 kus
- veka 30 gramů (bez kůrky)
- mléko 1/2 decilitru
- sůl 1 špetka
- čokoláda bílá 50 gramů
- mouka (na vál)
Na omáčku:
- káva 0,7 decilitru (silná)
- mléko 0,7 decilitru
- med 50 gramů
- žloutek 3 kusy
- smetana na šlehání 30 gramů
- cukr 20 gramů
- sůl 1 špetka
Na posypání:
Postup přípravy
Do mísy vložíme tvaroh, přidáme vejce, mouku, sůl a v mléce namočenou a vymačkanou veku a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme v chladu. Strouhané mandle opražíme na másle za stálého míchání dozlatova a promícháme s cukrem.
Opláchnuté meruňky rozloupneme a místo pecky vložíme kousek bílé čokolády. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm, rozřízneme ho na osm dílů a do každého opatrně zabalíme připravenou meruňku. Knedlíky vkládáme do velkého hrnce s mírně osolenou vařící se vodou a když se začne voda znovu vařit, opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
Mezitím připravíme omáčku. V hluboké kovové misce ponořené v horké vodní lázni smícháme kávu s medem a polovinou mléka, dokud není směs horká. Ve druhé misce vyšleháme žloutky se zbylým mlékem, smetanou, cukrem a solí, za stálého míchání je vlijeme do kávové směsi a šleháme v lehce se vařící vodě, dokud nevznikne hustá pěna.
Hotové knedlíky vyjmeme, necháme odkapat, obalíme v pražených mandlích, rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Na přípravu nepoužívejte měkký tvaroh ve vaničce, obsahuje příliš mnoho vody.
Hotové knedlíky pro dospělé ještě navíc přelijte jemným moka sirupem. Svařte 0,9 dl silné kávy s 30 g cukru asi na polovinu množství. Přilijte 0,2 dl whisky a zvolna vařte, dokud směs není hustá jako med. Přimíchejte 10 g změklého másla a nechte za občasného promíchání vychladnout.
Každou porci můžete ozdobit čerstvými lístky meduňky nebo máty.
Načítám komentáře...