Nugátové knedlíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- nugát 200 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 2 decilitry (vlažné)
- cukr vanilkový 1 balíček
- droždí 21 gramů (1/2 kostky)
- rumová tresť 1/4 lžičky
- sůl
- mouka (na vál)
- ořechy lískové 150 gramů (na posypání)
- smetana na šlehání (na doplnění)
Postup přípravy
V míse rozmícháme rozdrobené droždí se špetkou cukru a soli, přidáme část mouky, vlažné mléko, zbylý cukr, vejce a rumovou tresť a promícháme. Za postupného přisypávání zbylé mouky vše důkladně propracujeme, až vznikne hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy, a necháme ho vykynout na teplém místě asi 45 minut.
Mezitím opražíme oříšky na plechu v troubě při 190 °C, promneme je v utěrce, abychom je zbavili slupek, a nasekáme nahrubo. Nugát opatrně částečně rozehřejeme (nejlépe v mikrovlnné troubě při polovičním výkonu), rozdělíme ho na kousky a utvoříme z nich kuličky o průměru asi 2 cm.
Z vykynutého těsta vykrojíme lžící kousky, které na pomoučeném válu rozválíme do větších placiček, na každou položíme nugátovou kuličku a těsto pečlivě zabalíme a zakulatíme. Knedlíky necháme na válu ještě 10 minut vykynout, pak je vložíme do pařáčku, který položíme nad hrnec s vroucí osolenou vodou a vaříme zakryté v páře asi 9 - 10 minut.
Knedlíky rozdělíme na talíře, ozdobíme šlehačkou (může být oslazená) a posypeme oříšky.
Načítám komentáře...