Obrácené švestkové knedlíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- švestky 250 gramů (vypeckované)
- žloutek 1 kus
- cukr 2 lžíce
- mléko sušené 1 lžíce
- droždí 10 gramů
- jedlá soda 1/3 lžičky
- mouka (na vál)
- máslo (rozpuštěné, na pokapání)
- cukr moučkový (na posypání)
- tvaroh tvrdý (nastrouhaný, na posypání)
Na náplň:
Postup přípravy
Omyté a vypeckované švestky podusíme s cukrem a 1 dl vody doměkka, rozmixujeme je na pyré a necháme trochu zchladnout. V míse smícháme mouku se sodou, sušeným mlékem, žloutkem a rozdrobeným droždím a přidáme tolik vlažného švestkového pyré, abychom vypracovali vláčné těsto. Poprášíme ho moukou a necháme pod utěrkou v teple vykynout.
V kastrůlku lehce opražíme mák s perníkem, přidáme mléko, cukr, špetku soli a rum a mícháme na mírnějším ohni do zhoustnutí. Náplň necháme za občasného míchání zchladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 cm a nakrájíme ho na 8 čtverců. Do středu každého dáme lžíci náplně, těsto uzavřeme, knedlíky zakulatíme a necháme na válu krátce nakynout. Pak je vložíme do vroucí osolené vody (raději jen po 4 kusech) a vaříme pod pokličkou. Po 5 minutách je otočíme a vaříme odkryté ještě 5 minut.
Knedlíky vyjmeme z vody, ihned je několikrát propíchneme špejlí, potřeme máslem a rozdělíme po dvou na talíře. Pokapeme je máslem, posypeme tvarohem a cukrem a podáváme.
Načítám komentáře...