Perníčkové knedlíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- sušenky celozrnné 130 gramů (např. BeBe Dobré ráno)
- sýr krémový 100 gramů (Lučina, či Žervé)
- vejce 1 kus
- máslo 50 gramů
- kypřící prášek do perníku 1/2 balíčku
- mléko (podle potřeby)
- cukr 1 lžíce
Na náplň:
- mrkev 250 gramů (oloupaná)
- termix 50 gramů (vanilkový)
- cukr 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
Na doplnění:
- smetana na šlehání 1 decilitr
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1/2 decilitru (Salko)
- sušenky celozrnné (drcené)
Postup přípravy
Mrkev nastrouháme nahrubo a podusíme na másle s troškou vody doměkka. Přisypeme cukr a mícháme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Po vychladnutí vmícháme termix a citronovou kůru a náplň necháme odpočinout.
Sušenky rozdrtíme válečkem, nasypeme je do mísy, přidáme mouku, cukr, prášek do perníku, rozehřáté máslo, vejce a lučinu a promícháme. Podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na 20 kousků. V dlani je lehce rozmáčkneme, do středu dáme lžičku náplně, těsto uzavřeme, knedlíčky zakultíme, vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 7 minut.
Mezitím ušleháme smetanu a polovinu jí promícháme se salkem.
Uvařené a odkapané knedlíčky rozdělíme na talíře, přelijeme je šlehačkou se salkem, doplníme zbylou šlehačkou a posypeme drcenými sušenkami.
Načítám komentáře...