Perníkové knedlíky s marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- marmeláda 200 gramů (rybízová)
- vejce 1 kus
- droždí 21 gramů (1/2 kostky)
- cukr 1 lžíce
- koření do perníku 1 lžička
- sůl
- mouka (na vál)
- cukr skořicový (na posypání)
- máslo (rozpuštěné, na přelití)
Postup přípravy
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a soli, vše promneme vařečkou a jakmile se droždí začne rozpouštět, zasypeme ho částí mouky, přidáme 2 dl vlažné vody, vejce, zbylý cukr a perníkové koření a promícháme. Za postupného přidávání zbylé mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nechytá na stěny mísy (je nutné ho propracovat důkladně a opravdu se přestane lepit). Je-li třeba, přidáme mouky trochu více, těsto musí být dost tuhé. Takto připravené těsto necháme na teplém místě vykynout asi 45 minut.
Z vykynutého těsta lžící vykrojíme kousky, které na pomoučeném válu rozválíme nebo rukou stlačíme do větších placiček, na každou dáme lžičku marmelády a těsto pečlivě zabalíme a zakulatíme do tvaru koule. Knedlíky necháme na válu ještě asi 10 minut kynout, pak je vložíme do vroucí lehce osolené vody (nebo do pařáčku, který položíme nad hrnec s vroucí vodou) a vaříme asi 9 - 10 minut.
Uvařené knedlíky necháme odkapat, rozdělíme je na talíře, posypeme skořicovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Načítám komentáře...