Pohankové knedlíčky s lesním ovocem a oříšky
Seznam surovin
- pohanka 130 gramů
- mléko 3 decilitry
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- houska 1 kus
- vejce 1 kus
- máslo 40 gramů
- sůl
Na omáčku:
- ovoce lesní 250 gramů (čerstvé nebo mražené)
- cukr 2 lžíce
- moučka škrobová 1 lžíce
Na doplnění:
- ořechy lískové 50 gramů (mleté, opražené)
- maliny 1 lžíce (čerstvé)
- cukr třtinový 1 lžíce
Postup přípravy
Pohanku lehce orestujeme na polovině másla, zalijeme mlékem, opatrně osolíme a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po zchladnutí do ní vmícháme vejce a směs přeložíme do mísy. Přidáme na jemné kostičky nakrájenou housku opraženou na zbylém másle a tolik mouky, abychom vypracovali ne příliš tuhé těsto.
Na vál natáhneme asi 40 cm potravinářské fólie, položíme na ni těsto, stočíme ho ve fólii do válečku o průměru asi 5 cm a konce fólie pevně ovážeme provázkem. Knedlík vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
Mezitím uvaříme omáčku. Cukr svaříme s 2 dl vody na polovinu původního množství. Přisypeme ovoce a povaříme asi 2 minuty. Pomalu vmícháme škrob rozmíchaný se 3 lžícemi vody a necháme krátce přejít varem.
Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, nakrájíme na plátky a polovinu z nich ještě překrojíme na půlky.
Na talíře rozděíme horkou omáčku, přidáme celé plátky knedlíků, na každý napichovátkem připíchneme půlku knedlíků s malinou a posypeme je oříšky a cukrem.
Načítám komentáře...