Servítkový knedlík podle Petra Novotného
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 40 dekagramů
- máslo 2 dekagramy
- žloutek 2 kusy
- mléko 2 decilitry
- povidla (švestková, podle potřeby)
- mák (mletý)
- cukr moučkový
- droždí 2 dekagramy
- sádlo (nebo máslo)
Postup přípravy
Ve vlažném mléku rozmícháme droždí, práškový cukr a dáme vykynout. V ohřáté mouce rozmícháme sůl, moučkový cukr, přilijeme žloutky, dáme vykynout na teplé místo.
Potom těsto na pomoučeném vále vyválíme na velký ovál. Potřeme povidly a zavineme v jakýsi obří knedlík, podobný chlebovému bochníku.
Zavineme do čisté utěrky a vaříme v páře ve velkém přikrytém hrnci nad vroucí vodou. Vaříme zhruba 10 - 15 minut. Knedlíky jsou hotové, jestliže se na párátko, které píchneme do knedlíku,
nelepí těsto.
Knedlík krájíme nití na kolečka, posypeme mákem, cukrem a rozpuštěným vepřovým sádlem (nebo máslem).
Načítám komentáře...