Slovácké pěry
Seznam surovin
- meruňky 600 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- vejce 1 kus
- máslo 60 gramů
- mléko 0,8 decilitru (vlažné)
- cukr 15 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo (na vymazání pekáčku)
Na kvásek:
- mléko 3 lžíce (vlažné)
- mouka pšeničná hladká 20 gramů
- droždí 8 gramů
- cukr 1 lžička
Na přelití:
Na posypání:
- strouhanka 80 gramů (hrubá)
- máslo 50 gramů
- cukr moučkový
Postup přípravy
Všechny přísady na kvásek smícháme v hrnku a na teplém místě necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme sůl, cukr, citronovou kůru a vejce rozmíchané ve vlažném mléce, přilijeme kvásek a mícháme vařečkou, dokud se těsto nepřestává lepit na stěny mísy. Na závěr do něj zapracujeme rozpuštěné máslo, lehce ho poprášíme moukou a necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm a nakrájíme ho na 12 čtverců. Do každého zabalíme půlku meruňky, knedlíky zakulatíme, narovnáme do máslem vymazaného pekáčku (tak, aby se jen těsně dotýkaly) a necháme ještě 10 minut kynout.
Mléko na přelití přivedeme k varu, vmícháme cukr a vařící směs nalijeme na knedlíky tak, aby byly téměř zalité. Potřeme je na povrchu máslem a pečeme asi 20 minut při 170 °C.
Upečené pěry rozdělíme na talíře, podlijeme dvěma lžícemi mléka z pekáčku, posypeme strouhankou opraženou na másle a pocukrujeme.
Načítám komentáře...