Tvarohové knedlíky s kuskusem
Seznam surovin
- jahody 400 gramů
- kuskus 150 gramů
- tvaroh měkký 130 gramů (ne z vaničky)
- brambory 130 gramů (uvařené, studené, oloupané)
- mouka pšeničná hrubá 100 gramů
- vejce 1 kus
- sůl
Na omáčku:
- mléko 4 decilitry
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- vaječný koňak 1/2 decilitru
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžičky
Na přelití a posypání:
Postup přípravy
Kuskus zalijeme v misce vařící vodou tak, aby byl téměř potopený, promícháme ho, přiklopíme a necháme stát asi 3 minuty. Pak poklici sundáme a kuskus necháme za občasného promíchání zchladnout.
Mezitím v kastrůlku povaříme na mírném ohni 50 g cukru určeného na přelití se dvěma lžícemi vody, dokud se cukr nerozpustí a karamel nezačne zlátnout. Přilijeme ještě trochu vody, karamel necháme přejít varem a odstavíme z ohně.
Dále uvaříme omáčku. V kastrolu přivedeme k varu 3 dl mléka. Přidáme cukr, přilijeme vaječný likér a zbylé mléko, ve kterém jsme rozmíchali škrob se žloutky a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Strouhané oříšky krátce opražíme za stálého míchání na rozehřátém másle a také odstavíme z ohně.
Do mísy nastrouháme uvařené brambory, přidáme tvaroh, vejce, mouku, polovinu prochladlého kuskusu a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na kousky velké asi jako švestka a do každého zabalíme jednu jahodu. Knedlíky zakulatíme, obalíme ve zbylém kuskusu, vložíme do vroucí mírně osolené vody, opatrně promícháme a vaříme asi 8 minut.
Na talíře rozdělíme teplou omáčku, přidáme uvařené a odkapané knedlíky, přelijeme je karamelem, posypeme opraženými oříšky a ihned podáváme.
Načítám komentáře...