Vánočkové knedlíky s borůvkami
Seznam surovin
- vánočka 300 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- borůvky 150 gramů (zavařené, nebo mražené)
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- máslo 50 gramů
- vejce 1 kus
- sůl
- cukr moučkový 1 lžíce (na pocukrování)
Na omáčku:
- mléko 5 decilitrů
- pudinkový prášek vanilkový 30 gramů
- cukr 3 lžíce
- sůl 1 špetka
Na povrch:
- strouhanka 4 lžíce (vrchovaté)
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
Vánočku nakrájíme na kostky a pokapeme rozpuštěným máslem. Nasypeme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 5 minut. Kostky necháme vychladnout, nasypeme je do mísy a zalijeme mlékem s rozkvedlaným vejcem. Přisypeme mouku, lehce osolíme a opatrně promícháme.
Těsto necháme asi 15 minut stát a pak ho rozdělíme na čtvrtiny. Navlhčenýma rukama postupně z každé části utvoříme kulatou placku, položíme si ji do dlaně a prsty lehce sevřeme, aby se utvořila jakási miska. Do středu každé misky pak dáme čtvrtinu mražených borůvek, placku opatrně uzavřeme a vytvarujeme kulatý knedlík, který položíme na čtverec papíru na pečení.
Knedlíky rozložíme i s papírem na pařáček položený nad hrncem s vroucí vodou, přiklopíme a vaříme v páře asi 12 minut (doba vaření závisí na velikosti knedlíků).
Mezitím připravíme omáčku. V kastrolu přivedeme k varu dvě třetiny mléka s cukrem a solí, přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylém mléce a povaříme asi 2 minuty. Strouhanku opražíme za stálého míchání na másle.
Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, podlijeme teplou omáčkou, posypeme opraženou strouhankou a podle chuti pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Mražené borůvky můžete nahradit jahodami nebo švestkami.
Načítám komentáře...