Kynuté lívance
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- mléko 250 mililitrů
- vejce 2 kusy
- cukr krystal 40 gramů
- droždí 30 gramů
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přisypte mouku se solí a cukr. Přidejte vejce a vymíchejte hladké řidší těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
2. Na pánev nalijte trochu přepuštěného másla a rozetřete štětečkem nebo mašlovačkou po celé ploše. Opatrně na pánev nalévejte těsto na jednotlivé lívance, nemíchejte s ním, aby „nespadlo“. Pomocí lžíce vytvarujte kolečka a na mírném plameni smažte po obou stranách dozlatova.
3. Ještě horké lívance obalujte ve směsi cukru a skořice a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
- Originální filmový recept začíná slovy: „Připrav sobě hroudu kvasnic, vejce, cukr, hladkou mouku, vlažné mléko… a sůl.“ Werich s Burianem vařili bez soli, my ji naštěstí máme. A na rozdíl od nich se nám lívance vždycky povedou.
- Ingredience na 20 kusů.
Načítám komentáře...