Lívance s jahodami
Seznam surovin
Na lívance:
- mouka pšeničná hladká 110 gramů
- mouka špaldová 110 gramů
- kefír 400 mililitrů
- vejce 2 kusy
- cukr 3 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1,5 lžičky
- sůl 1 špetka
- olej (na smažení)
- máslo (na smažení)
Krém:
- smetana zakysaná 200 gramů
- smetana na šlehání 250 gramů
- amaretto 2 lžíce (nebo marcipánový likér)
- cukr 2 lžíce
- jahody (nebo marmeláda k podávání)
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte obě mouky s práškem do pečiva, přidejte špetku soli, vejce, kefír, cukr a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto konzistence řídké kaše. V pánvi rozpalte olej, máslo nebo jejich kombinaci a lžící nanášejte těsto. Opékejte z obou stran dozlatova.
2. Smetanu smíchejte s likérem, cukrem a vyšlehejte ji dotuha, pak ji opatrně smíchejte se zakysanou smetanou. Hotové lívance podávejte s kopečkem krému a čerstvými jahodami nebo marmeládou.
Poznámka k receptu
Lívance patří k létu. Vyzkoušejte ty se špaldovou moukou a kefírem.
Načítám komentáře...