Lívance z kysaného mléka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mléko 5 decilitrů (kysané)
- vejce 2 kusy
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl
- olej (na smažení)
Na přelití a ozdobení:
- zavařenina 1 sklenice (rybízová, borůvková, malinová apod.)
- sýr krémový 1 kus (Žervé, nebo Lučina)
- mléko 1 lžíce
Postup přípravy
Žloutky rozšleháme v kysaném mléce, přidáme špetku soli, krupicový cukr a hladkou mouku a vše dobře rozmícháme, až vznikne hladké řidší lívancové těsto. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho zlehka do těsta.
Lívanečník vymažeme olejem, do kulatých otvorů nalijeme trochu těsta a upečeme z jedné a pak i z druhé strany malé lívanečky (pokud nemáme lívanečník, nalijeme těsto do tvaru malých placiček na rozehřátou pánev).
V misce rozšleháme žervé (nebo lučinu) se lžící mléka na hladký krém. Upečené lívanečky potřeme z jedné strany vrstvou zavařeniny, ozdobíme je rošlehaným žervé (lučinou) a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Místo žervé či lučiny můžete lívance přelít i hustou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. A vylepšete je ještě drobným ovocem (například borůvkami, jahodami, malinami apod.). Nemáte-li čerstvé, použijte klidně zmražené a třeba mírně rozvařené a přislazené.
Načítám komentáře...