Lívance ze zakysané smetany s ovocným přelivem
Seznam surovin
- smetana zakysaná 250 mililitrů
- žloutek 2 kusy
- cukr 30 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- bílek 4 kusy
- olej 50 mililitrů (na smažení)
- ovoce 1 sklenice (např. borůvky, maliny, ostružiny)
- cukr krystal 1 hrst
- jogurt bílý 250 mililitrů (nebo zakysaná smetana - na potření)
- cukr moučkový 2 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
Žloutky rozkvedlejte ve smetaně, přidejte cukr a postupně přimíchávejte mouku prosetou s práškem do pečiva.
Z bílků a soli ušlehejte pevný sníh a lehce ho vmíchejte do hmoty. Pokud je těsto řídké, přisypte ještě trochu mouky.
Lívanečník nebo pánvičku vymažte olejem a usmažte lívance, které uchovejte v teple. Omyté a přebrané ovoce krátce povařte s cukrem a troškou vody.
Lívance potřete jogurtem nebo zakysanou smetanou a přelijte lžící rozvařeného ovoce. Můžete posypat moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Lívance můžete také ozdobit jablky rozvařenými s cukrem, skořicí a kouskem citronové kůry.
Načítám komentáře...