Lívanečky z bramborové kaše s fíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- bramborová kaše 300 gramů
- vejce 2 kusy
- fíky 2 kusy (čerstvé)
- mléko (podle hustoty kaše)
- droždí 25 gramů
- cukr 2 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- olej (na pečení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme se dvěma lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kaši vložíme do mísy, zakryjeme fólií a v mikrovlnné troubě lehce nahřejeme, aby se kaše dala lépe rozšlehat. Přimícháme do ní vejce, skořici, zbylý cukr a rozmíchané droždí a vše dobře promícháme. Pak postupně přimícháváme mouku a když začne být těsto příliš husté, přidáme do něj trochu mléka.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 - 40 minut kynout. Fíky omyjeme a nakrájíme na dílky.
Pánev jemně vytřeme olejem a zahřejeme. Naběračkou do ní postupně lijeme středně velké lívance z těsta a když těsto na spodní části ztuhne, položíme na lívanec dílek fíku a když těsto ztuhne i na horní straně, lívance opatrně otočíme a dopečeme dozlatova. Takto pokračujeme, až spotřebujeme všechno těsto. Lívance před podáváním pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Lívance můžete při podávání podle chuti ještě doplnit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Načítám komentáře...