Loupáková žemlovka
Seznam surovin
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 60 gramů
- mléko 200 mililitrů
- loupák 5 kusů (makový)
- rozinky 4 lžíce
- rum 3 lžíce (pro děti ovocný džus nebo šťáva)
- ovoce sušené 130 gramů (meruňky a třešně)
- šťáva citronová 1 lžička
- ořechy lískové 3 lžíce (nasekané)
- máslo (na vymazání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Vejce s cukrem rozšleháme v mléce. Loupáky nakrájíme na kostky, přelijeme je vaječnou směsí a necháme nasáknout.
Rozinky propláchneme vodou a namočíme je do horkého rumu. Sušené ovoce omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a promícháme s citronovou šťávou. Přidáme je spolu s namočenými rozinkami (i s rumem) a lískovými oříšky k namočeným loupákům a opatrně promícháme.
Směs naplníme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35 – 40 minut dozlatova.
Hotovou žemlovku opatrně vyklopíme z formy, nakrájíme ji na plátky a podáváme je posypané moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...