Nadýchaná omeleta z trouby

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Těžkou nerezovou nebo litinovou pánev postavte na plotýnku a začněte ji nasucho zahřívat.

2. Do vysoké nádobky vložte vejce, přidejte mouku, cukr, sůl a zalijte mlékem. Ponorným mixérem vše rozšlehejte na směs konzistence smetany ke šlehání.

3. Do rozehřáté pánve vhoďte máslo. Okamžitě se začne rozpouštět, bublat a hnědnout. Chyťte pánev za rukojeť a krouživým pohybem nechte máslo klouzat po pánvi, až se téměř rozpustí. Pak pánev odstavte a obratem do ní vlijte těsto. Vydechněte si, tu nejakčnější část máte za sebou. Nyní na těsto rozházejte ovoce a pánev vložte do horké trouby.

4. Omeletu pečte 15 - 20 minut, až na povrchu lehce zezlátne a vystoupí nejen u okrajů, ale také uprostřed. Pokud se uprostřed trochu vyboulí, tím lépe. Dobře usmažená omeleta je na dotek pevná a pružná, rozhodně se nepropadá a syrově netřese.

5. Pánev opatrně vyjměte z trouby - nezapomeňte, že rukojeť pálí. Položte na prkénko a nechte 1 minutu vydechnout. Rozkrájejte na tři nebo čtyři kousky a snadno je s pomocí obracečky vyndejte. Díky tomu, že jste těsto nalévali na rozehřátou pánev do horkého tuku, nemělo by se ke dnu nic přichytit a upečené by mělo snadno vyklouznout.

6. Jednotlivé kousky omelety bohatě posypejte cukrem. Nebojte se vytvořit závěj, těsto neobsahuje skoro žádný cukr a ovoce je po upečení výrazně kyselé. Ihned podávejte.

Poznámka k receptu

  • Tuhle omeletu klidně v zimním období upečte planou, bez jakéhokoli ovoce nebo jen s rozinkami. Po vyjmutí z trouby ji pokapejte šťávou z citronu a servírujte společně s domácí zavařeninou.
  • Na přípravu omelety můžete mimo sezonu použít také ovoce mražené. Vyzkoušejte i nadrobno nakrájená jablka nebo hrušky. Loupání a krájení sice zabere trochu času navíc, ale stojí to za to.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...