Nadýchaná omeleta z trouby
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- mléko 200 mililitrů
- mouka pšeničná polohrubá 125 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 1 lžíce
- ovoce 2 hrsti (čerstvé)
- máslo 2 lžíce
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Těžkou nerezovou nebo litinovou pánev postavte na plotýnku a začněte ji nasucho zahřívat.
2. Do vysoké nádobky vložte vejce, přidejte mouku, cukr, sůl a zalijte mlékem. Ponorným mixérem vše rozšlehejte na směs konzistence smetany ke šlehání.
3. Do rozehřáté pánve vhoďte máslo. Okamžitě se začne rozpouštět, bublat a hnědnout. Chyťte pánev za rukojeť a krouživým pohybem nechte máslo klouzat po pánvi, až se téměř rozpustí. Pak pánev odstavte a obratem do ní vlijte těsto. Vydechněte si, tu nejakčnější část máte za sebou. Nyní na těsto rozházejte ovoce a pánev vložte do horké trouby.
4. Omeletu pečte 15 - 20 minut, až na povrchu lehce zezlátne a vystoupí nejen u okrajů, ale také uprostřed. Pokud se uprostřed trochu vyboulí, tím lépe. Dobře usmažená omeleta je na dotek pevná a pružná, rozhodně se nepropadá a syrově netřese.
5. Pánev opatrně vyjměte z trouby - nezapomeňte, že rukojeť pálí. Položte na prkénko a nechte 1 minutu vydechnout. Rozkrájejte na tři nebo čtyři kousky a snadno je s pomocí obracečky vyndejte. Díky tomu, že jste těsto nalévali na rozehřátou pánev do horkého tuku, nemělo by se ke dnu nic přichytit a upečené by mělo snadno vyklouznout.
6. Jednotlivé kousky omelety bohatě posypejte cukrem. Nebojte se vytvořit závěj, těsto neobsahuje skoro žádný cukr a ovoce je po upečení výrazně kyselé. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
- Tuhle omeletu klidně v zimním období upečte planou, bez jakéhokoli ovoce nebo jen s rozinkami. Po vyjmutí z trouby ji pokapejte šťávou z citronu a servírujte společně s domácí zavařeninou.
- Na přípravu omelety můžete mimo sezonu použít také ovoce mražené. Vyzkoušejte i nadrobno nakrájená jablka nebo hrušky. Loupání a krájení sice zabere trochu času navíc, ale stojí to za to.
Načítám komentáře...