Jahelník
Seznam surovin
- jáhly 200 gramů (loupané proso)
- švestky sušené 200 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 90 gramů
- máslo 2 lžíce
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- strouhanka 1 hrst ( na vysypání)
Postup přípravy
Jáhly propereme několikrát vroucí vodou. Přendáme je do kastrolu a zalijeme 7 dl vroucí vody, přidáme lžíci másla a vaříme 15 - 20 minut. Kaši necháme vychladnout.
Švestky omyjeme, zalijeme studenou vodou a necháme 30 minut bobtnat. Poté je scedíme, necháme v sítu odkapat a překrájíme na poloviny. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem a vysypeme strouhankou.
Cukr se žloutky vyšleháme do pěny, bílky se špetkou soli do hustého sněhu. Jáhlovou kaši promícháme se žloutkovou hmotou, ochutíme skořicí a pak do ní zlehka vmícháme sníh. Na dno pekáčku rozetřeme polovinu těsta, poklademe švestkami, zakryjeme zbylým těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C 55 minut. Hotový jahelník poprášíme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...