Jahelník se švestkami
Seznam surovin
- mléko 1,5 litru
- jáhly 300 gramů
- švestky 300 gramů (vypeckované, nebo 250 g sušených)
- cukr moučkový 180 gramů
- tuk 80 gramů
- slivovice (na naložení švestek, nemusí být)
- skořice (mletá)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání pekáče)
- cukr moučkový (na posypání)
Na zalití:
Postup přípravy
Švestky zalijeme slivovicí a necháme stát do druhého dne.
Přebrané jáhly spaříme horkou vodou, zalijeme je mlékem se špetkou soli, kouskem tuku a trochou cukru a pomalu je uvaříme doměkka. Polovinu uvařených jáhel rozložíme na dno dobře vymazaného pekáče, poklademe je odkapanými nakrájenými švestkami, posypeme cukrem a skořicí a zakryjeme druhou polovinou jáhel. Vše zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a povrch pokapeme zbylým rozehřátým tukem. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečeme asi 30 minut, dokud povrch nezrůžoví.
Hotový jáhelník posypeme cukrem, nakrájíme a podáváme teplý nebo i studený.
Poznámka k receptu
Místo mléka můžete na zalití použít i smetanu a sušené švestky nahradit jiným ovocem (jablky, meruňkami nebo hruškami). Děláte-li jáhelník pro děti, namočte švestky jen do ovocného sirupu.
Načítám komentáře...